Centar za mirovno obrazovanje (Peace Education Hub) Filozofskog fakulteta u Sarajevu dobitnik je Mirovne nagrade “Goran Bubalo” u kategoriji “obrazovne institucije” za 2021. godinu, koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira. Aktivisti Nihad Suljić, Indira Bajramović te BH Povorka ponosa također su ovogodišnji dobitnici Mirovne nagrade.

Mreža za izgradnju mira (https://www.mreza-mira.net/) uspostavljena je u februaru 2010. godine s ciljem da pruži doprinos naporima za obnovu kvaliteta društvenog i ekonomskog života u Bosni i Hercegovini, kao i za dugoročno povećanje sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se s različitostima i sukobima ophodi konstruktivno i nenasilno. Mirovna nagrada se dodjeljuje već osam godina, čime se prepoznaju izuzetni napori pojedinaca i obrazovnih institucija koji teže izgradnji mira, te očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Mirovna nagrada od prošle godine nosi ime “Goran Bubalo” u znak sjećanja na ogromne zasluge i nesebičan rad Gorana Bubalo, predsjednika Mreže za izgradnju mira, te dugogodišnjeg volontera u borbi za ljudska prava i slobode.

Nagrada je dodijeljena na svečanom događaju koji je održan 10.12.2021, na  Međunarodni dan ljudskih prava, kada se prepoznaju i zajednički podržavaju aktivnosti i rezultati pojedinaca i obrazovnih institucija koji rade na izgradnji mira. Nagrada je dodijeljena u Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu.